Vereniging

Over de vereniging

De NVAIR bestudeert het AI- en Robotrecht in het kader van een multi-disciplinaire benadering waarbij ook de maatschappelijke en ethische kanten zullen worden bekeken. De vereniging staat open voor natuurlijke en artificiële personen met deze interesses. Wij nodigen zowel studenten als professionals uit Nederland en Vlaanderen om lid te worden. Wij hebben ook een jongerenafdeling.

Als robotrecht wordt gezien:

Het recht dat van toepassing is op het functioneren van robots en AI systemen en de rechtsgevolgen  die het resultaat zijn van het handelen van robotica en AI systemen, alsmede de gevolgen die hieruit voortvloeien die verandering teweeg brengen voor het huidige of toekomstige rechtssysteem.

De vereniging kenmerkt zich door een lichtvoetige wetenschappelijke benadering van dit terrein waarbij ruimte bestaat voor diepgaande studie en het verzorgen van publicaties alsook de ruimte voor discussie en ontspanning onder het genot van een drankje.

NVAIR-Jong
Robotica en AI is een booming onderwerp onder de studenten, beginnende advocaten en juristen. Jongere mensen, die zijn opgegroeid met technologie, kijken vaak met een andere blik naar technologische ontwikkelingen. Het is geen verrassing meer dat de ICT de snelstgroeiende banensector is. Als jongere NVAIR-leden actief bezig zijn met die technologische ontwikkelingen, is er meer kans dat zij er op een positieve en bewuste manier mee zullen omgaan. Daarom is besloten een aparte groep te maken voor deze leden. We noemen haar NVAIR-Jong! Hier zullen door het jaar heen aparte activiteiten voor georganiseerd worden.
Om in contact te komen met de studentenafdeling van de NVAIR, mail dan naar nvairjong@gmail.com.

Bestuur

 • Rob van den Hoven van Genderen (voorzitter)
  Rob (1956) is hoogleraar AI en Robotrecht en zet zich in voor de bewustwording van wetenschap en samenleving omtrent AI en Robotica en voorzitter van de vereniging. Hij hoopt dat de NVAIR een multidisciplinair verbindingsplatform kan betekenen voor iedereen die geïnteresseerd is in AI en Robotica en met de leden zal kunnen samenwerken met overheid, onderwijsinstellingen en industrie. 
 • Giep Hagoort (secretaris)
  Giep (1948) is hoogleraar emeritus kunst en economie aan de Universiteit Utrecht/HKU en houdt zich onder meer bezig met de relatie robotica, kunst, creatieve industrie en recht. Hij studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht en promoveerde aan de Nyenrode Universiteit op het gebied van interactieve strategievorming.
 • Hub Dohmen (penningmeester)
  Hub (1958) is technisch opgeleid en werkzaam geweest en is later IT-/tech-advocaat geworden. Hij is eigenaar van een niche-advocatenkantoor met een handvol juristen dat zich richt op IT, technologie, creatie, design en kunst. Omdat hij de juridische én de technische taal spreekt, zijn kwesties over technologie en IT – adviezen, contracten, onderhandelingen, rechtszaken – zijn dagelijks werk – én met groot plezier. Alles wat hij doet, doet hij vanuit de diepe overtuiging dat faire toepassing van techniek, creatie en innovatie de wereld beter maakt.
 • Anne Vos (NVAIR-jong)
  Anne (1998) is masterstudent Medical Informatics aan de universiteit van Amsterdam. Tijdens haar bachelor Kunstmatige Intelligentie heeft ze een dubbele major afgerond, waarin zowel de technische als ethische kant van AI werden belicht. Verder is Anne werkzaam bij de GGD. 
 • Willem Korthals Altes (adviescommissie)
  Willem (1949) was van 1995 tot 2020 seniorrechter in de rechtbank Amsterdam. Voordien werkte hij eerst als advocaat en was hij vervolgens verbonden aan het Instituut voor Informatierecht van de UvA. Hij is gepromoveerd op het onderwerp ‘Naar een journalistiek privilege’.
 • Merel Dorgelo (adviescommissie)
  Merel (1968) is advocaat te Amsterdam sinds 2002. Voorheen was zij sales manager bij Cap Gemini Ernst&Young, manager van Brusselse filiaal Holland Intertrust, recruiter van Indiase IT specialisten, impresario voor beroepsimproviserende jazz musici en reclametekstschrijver. Zij was producent van de eerste voorstelling ter wereld met een 3D-virtuele danser, een live danseres, live muzikanten en een griot die heeft gespeeld in Paradiso en Stopera.
Julia van Leeuwen, Leonore ten Hulsen, Rob van den Hoven van Genderen, Hub Dohmen, Merel Dorgelo, Giep Hagoort, Willem Korthals Altes

Vragen? Neem contact op met nvairsecretariaat@gmail.com